[...] prostu wymyslilam, jesli macie uwagi prosze komentujcie) • kontynuacja LC w celu redukcji (chce zejsc do wagi 50kg) • wyrzucenie smieci typu otreby, wafle ryzowe, zle oleje, soja i gluten • prawie Paleo (z wlaczeniem malej ilosci fasol i nabialu) i dopieszczenie scislej diety • do codziennego jadlospisu wprowadzam QUINOA, moj nowy bohater, [...]
[...] ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem białka, ma go ok. 15-20 %. Najbogatszym jego źródłem jest soja, która ma go ponad 40 %. Nawet jaja nie grzeszą nadmiarem białka, bo mają go 13 %. Pod tym względem przewyższają je zdecydowanie sery chude i twarogi, a także mleko [...]
[...] i tak: jakas zupa nie zawsze ale czesto, 2 danie to mieso (schabowy, piers z kurczaka i inne często gotowane, bo takie jest ponoc najlepsze ) z kasza gryczana lub ryzem lub soja lub ziemniakami, czasami jakas surowka z warzyw, teraz jest zima to rzadziej SILKA ok. godz 16-17 Po silce odzywka bialkowa Godz po odzywce jem ryz lub makaron lub [...]
[...] szczypior - dla smaki wg uznania, szczypta soli i pieprzu, wymieszac wszystko razem i ubic widelcem na pastę , do tego 6 kromek krojonych z pieczywa pelnoziarnistego z soja i slonecznikiem , maslo, salatka z pomidora i ogorka ilosc wg uznania ale nie mniej niz mala salaterka bialko - 75g, tluszcze - 44g, wegle - 90g kalorycznosc > 1000 kcal [...]
400 leczniczych substancji znaleźli specjaliści amerykańscy, zajmujący się kwestiami żywienia w pokarmach, które na co dzień znaleźć można na naszych stołach. W jaki sposób wpływają na nasz organizm? Brokuły to bogate źródło witamin A, E, K1, C, B1 oraz mikroelementów - potasu, fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Co jednak najważniejsze, brokuły, [...]
Jeżeli chodzi o nas kulturystów to nie brzmi to najlepiej, wystarczy na spytać kilkunastu adeptów kulturystyki jaki składnik w odżywianiu jest najważniejszy? Odpowiedź byłaby jednogłośna: białko. Jednak nadmierne spożycie białka w diecie może być czynnikiem hamującymproces rozwoju umięsnienia . Nadmiar białka chroni przed katabolizmem to jednak [...]
Jeżeli chodzi o nas kulturystów to nie brzmi to najlepiej, wystarczy na spytać kilkunastu adeptów kulturystyki jaki składnik w odżywianiu jest najważniejszy? Odpowiedź byłaby jednogłośna: białko. Jednak nadmierne spożycie białka w diecie może być czynnikiem hamującymproces rozwoju umięsnienia . Nadmiar białka chroni przed katabolizmem to jednak [...]
Po czterdziestce.... - podstawowe wiadomości na temat suplementacji dla tych, którzy po latach bezczynności próbują wziąść sie za siebie Jak wiadomo jedną z przyczyn pogarszającej się dyspozycji fizycznej w wieku średnim jest zmniejszający się z wiekiem poziom męskiego hormonu testosteronu. Związek ten ma ogromne [...]
Ostatnio znalazłem art.odnośnie białka.I pomyślałem że może się przydać zainteresowanym więc oto on: Białka inaczej proteiny są głównym materiałem budulcowym organizmu, stanowią ok.15% masy ciał człowieka, w tym głównie układu mięśniowego. Mają one także podstawowe znaczenie [...]
[...] ubogie w niektóre aminokwasy) sa bardzo silnie wbudowane w niestrawne struktury tworzące szkielet rosliny lub ziarna. bialka te istnieja , sa zjadane ale nie są wchlaniane. (soja , przenica, nas strączkowe) biąłka mleczne - kolejny bląd, mleko krowie jest bogate w kazeine ( cięzko strawna dla człowieka) służaca cielaczkowi do rozbudowy kopytek i [...]
[...] a ich nadmiar może prowadzić do wystąpienia objawów hiperwitaminozy. Witamina E (tokoferol). Występowanie: kiełki pszenicy, ziarna zbóż, pieczywo razowe, ryż orzechy, soja, olej słonecznikowy, pestki słonecznika, warzywa oleiste, żółtka jaj kurzych. Rola: należy do głównych antyoksydantów, naturalny składnik błon komórkowych, rola ochronna [...]
[...] odżywczych, tlenu i azotu. Jakość białka jest determinowana przez jego profil aminokwasów. Najlepsze naturalne źródła białka, takie jak mleko oraz wysokiej jakości soja, tworzą dawkę niezbędnych i dodatkowych aminokwasów, idealną do maksymalnego wchłaniania i przyswajania. USN Pure Protein dostarcza doskonałego źródła białka, które [...]
https://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Vegan_Protein_i40089_d400x400.png VEGAN PROTEIN OPAKOWANIE: 500 G, PORCJI: 17, BIAŁKO: 21 G, SŁODZONE KSYLITOLEM DLACZEGO VEGAN PROTEIN? VEGAN PROTEIN to odżywka białkowa w przepysznym truskawkowym smaku, oparta na izolacie białka sojowego oraz białku 6 innych roślin, które razem składają się na aż 75% czystego [...]
[...] odżywczych, tlenu i azotu. Jakość białka jest determinowana przez jego profil aminokwasów. Najlepsze naturalne źródła białka, takie jak mleko oraz wysokiej jakości soja, tworzą dawkę niezbędnych i dodatkowych aminokwasów, idealną do maksymalnego wchłaniania i przyswajania. USN Pure Protein dostarcza doskonałego źródła białka, które [...]
[...] to podsumowanie nie bralem pod uwage BV ( o ktorym zreszta na tym forum przeczytalem ze nie odgrywa az tak duzej roli ) , ani aspektow przewagi serwatki nad jajkiem czy soja bralem tylko i wylacznie cene , i na podstawie skladu procentowego obliczalem ile to wychodzi czystego bialka i za ile pieniedzy , tak zeby sie dalo te odzywki porownac [...]
[...] żółte, sery pleśniowe, ryby - gotowane na parze lub pieczone, ewentualnie smażone na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, Wariant II: jajka gotowane lub w postaci jajecznicy, warzywa gotowane Wariant III: kotlety mielone Kolacje węglowe: Wariant I: makaron durum, dziki ryż, soja Wariant II: jogurt 0%, twaróg Wariant III: tuńczyk w sosie własnym
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ale w ten sposób mniej i lepiej jemy:) Musimy pamiętać jednak aby w każdym z posiłków znajdowały warzywa, owoce i pełnowartościowe białka (pochodzenia zwierzęcego, ew. soja) Wiem że to jest trudne jednak da sie do tego przyzwyczaić:) No i teraz dochodzimy do najważniejszej sprawy jaką jest motywacja: Możemy sobie wieszać na lodówce piękna [...]